Altıncı Süit - Bingöl Erdumlu Kitabı emek tarihi yazarı Can Şafak’ın Bingöl Erdumlu ile yaptığı bir nehir söyleşi. Bingöl Erdumlu’nun dünyaya gözlerini açtığı 26 Eylül 1944’ten Büyükada’da bizlere sonsuza kadar veda ettiği 19 Ağustos 2022’ye kadar dopdolu geçen hayatının bütününü ele alıyor. Kendi ifadesiyle “hem zaman içinde ve hem de mekân olarak da yayılmış bir hayat...”
Kitapta Bingöl Erdumlu’nun hayatının ekseninde ve onun gözünden Ereğli’deki, Aliağa’daki sendika mücadelesi, 12 Mart yılları, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) 1968-1977 dönemine dair gözlemleri yer alıyor. Erdumlu, on kurucu Genel Komite üyesinden biri olduğu Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) sürecine dair içerden tanıklıklarını ve değerlendirmelerini aktarıyor. Böylece Necmettin Giritlioğlu, İsmet Demir, Hüseyin Cevahir, Yusuf Küpeli, Ulaş Bardakçı, Mahir Çayan ve ’68 kuşağının pek çok devrimci işçi ve öğrenci lideriyle ilgili bilinen bilinmeyen yaşanmışlıklar da su yüzüne çıkıyor. Sonrasında 12 Eylül yılları... Bir kauçuk botla ve tek kürekle Yunanistan’a geçiş, oradan Doğu Almanya, Hollanda… Barış mücadeleleri, dur durak bilmeyen uluslararası dayanışma çabaları. Ve Küba, Nikaragua... Nikaragua’da Sandinistlerin arasında yaşadığı deneyim ve Latin Amerika üzerine anlattıkları özellikle ilgi çekici ve düşündürücü.
Kitaba Altıncı Süit adını Bingöl Erdumlu vermişti. Johann Sebastian Bach’ın Altıncı Süit’i onun yıllar yıllar süren sessizliğinin, söylemek, duyurmak istediklerinin artık zamanının gelmekte olduğunu çağrıştırırdı ona. Gerçeğin, gerçekliğin zamanı gelmekteydi. Altıncı Süit - Bingöl Erdumlu Kitabı deneyimlerin kolektif bilince ulaşabilmesi amacıyla özellikle yarınlara, genç kuşaklara seslenmektedir.